22.08.2018

Syyssateet paljastavat salaojaongelmat – tunnista toimimaton salaoja näistä merkeistä

Toimiiko talosi salaojitus? Suomessa on yli puoli miljoonaa omakotitaloa, jotka ovat vailla toimivaa salaojitusta. Ongelma koskee erityisesti ennen 90-lukua rakennettuja omakotitaloja. Vasta vuosituhannen vaihteessa alettiin rakentaa kestäviä salaojia.

Salaojan tehtävä on suojata talon perustuksia kosteudelta. Kosteat perustukset rappeutuvat talon rakenteita ja aiheuttavat homeongelmia.

Tunnista toimimaton salaoja näistä merkeistä:

  • Kellarin haju on epämiellyttävä
  • Kellarin ilma on tunkkainen ja kostea
  • Sokkeli hilseilee
  • Sokkelissa on värimuutoksia

Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa vaan aina valua poispäin talosta.

Kestävät salaojat tulivat uudisrakennuksiin vasta 2000-luvulla

Ennen 2000-lukua asennetuissa salaojissa on usein puutteita, sillä vasta vuosituhannen vaihteessa säädökset tiukentuivat, kertoo Ympäristöministeriön alaisuudessa toimivan Hometalkoot-projektin selvitys.

Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojitus kestää jopa 40–50 vuotta, kun salaojaverkoston puhdistuttaa ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein. Myös omatoimiset tarkistukset tulisi tehdä kerran vuodessa. Joko keväisin lumien sulattua tai syksyllä sademäärien kasvaessa, kun salaojat kuormittuvat.

Salaojaremontti viimeistelyä vaille valmis

Näin tarkistat talosi salaojituksen

  • Käy läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot. Muista, että salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään. Älä siis sekoita niitä keskenään.
  • Veden pinta kaivossa saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.
  • Tyhjennä kaivojen lietepesät, jos ne ovat täynnä.
  • Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintää kolmen metrin etäisyydelle talosta.

Lue lisää Molarum Salaojaremontista. Se nopea ja kestävä tapa suoja talo kosteudelta.

Molarum Salaojat on omakotitalojen ja taloyhtiöiden salaoja- ja sadevesiremontteihin keskittynyt yritys, joka toimii Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Yrityksen taustalla on yli 25 vuoden kokemus, mikä takaa ammattitaitoisen työn, tarkan laadun sekä nopean remontin – jopa viikossa.

Lataa maksuton salaojaremontin ostajan opas

Ilmainen salaojaremonttiopas sisältää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

• Missä kunnossa nykyiset salaojat ovat?

• Ovatko salaojat kunnostettavissa?

• Milloin salaojaremontti tulisi tehdä?

• Mitä salaojaremontti maksaisi?

• Mitä vaihtoehtoja on?

Lataa opas

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme


Haluatko uutta tietoa salaojaremontista, kiinnostaako alan viimeisimmät uutiset?
Tilaa uutiskirjeemme kuullaksesi lisää palveluistamme ja uutisista.

Lue myös nämä

Sadevesijärjestelmä hinta - mitä sadevesiremontti maksaa?

06.03.2019

Kustannustehokkain tapa uusia sadevesijärjestelmä on uusia se salaojaremontin yhteydessä. Tämä siksi, koska valtaosa hinnasta koostuu kaivuutyöstä – niinpä samalla vaivalla on viisasta uusia sekä salaojaputket että sadevesiputket.

Poikkeuksellisen luminen talvi aiheuttaa valtavan vesirasituksen talojen perustuksille

13.02.2019

Runsasluminen talvi on suonut paksun lumipeitteen aina eteläisintä Suomea myöten. Valkeat nietokset koristavat pihamaata, mutta enteilevät mittavaa vesirasitusta talojen perustuksille, kun lumi kevään aikana sulaa.

Sadevesien ohjaus tontilta - Tee tämä 5 kohdan pihatarkastus

12.04.2017

Kevät on mitä mainiointa aikaa tehdä pihatarkastus. Etenkin sadeveden ohjautumiseen oikeaan paikkaan on syytä kiinnittää huomiota. Tee tämä 5 kohdan pihatarkastus ja varmistu, että sadevesi ohjautuu oikein tontilta

Tilaa maksuton omakotitalon salaojakartoitus tai pyydä tarjous

Missä kunnossa kiinteistömme salaojat ovat? Milloin ne tulisi uudistaa? Mitä salaojaremontti maksaa? Kuinka kauan remontti kestää? Pyydä edustajamme käymään paikan päällä ja saat mm. näihin kysymyksiin vastaukset välittömästi.

Tilaa kartoitus
Tilaa maksuton salaojakuvaus