25.10.2019

Sisäilmaongelmat voivat johtua viallisesta salaojajärjestelmästä

Syksyn runsaat sateet koettelevat erityisesti omakotitalojen salaojajärjestelmiä. Helpotusta ei ole luvassa tulevaisuudessakaan, sillä ilmastonmuutos kasvattaa sademääriä entisestään. Viimeistään nyt on aika tarkastaa salaojien kunto, jos sitä ei ole vähään aikaan tehty.

Toimimaton tai viallinen salaojitus voi tuoda kosteuden omakotitalon perustuksiin ja rakenteisiin, sillä salaojituksen tehtävänä on pitää pohjavesi anturoiden alapuolella ja varmistaa näin perustuksen kuivana pysymisen.


Jos vesi ja kosteus pääsee nousemaan rakenteisiin tai lattian tuntumaan, voivat ne aiheuttaa sisäilmahaittoja ja mikrobiongelmia. Ne paitsi aiheuttavat yleisten oireiden (kuten nuha, yskä, pääkipu, väsymys ja silmien ärsytys) lisääntymistä, myös pahimmillaan sairauksia allergisesta nuhasta homepölykeuhkoon. Kosteusvauriot voivat myös alentaa asunnon arvoa. On tärkeää muistaa, että vakuutusyhtiöt eivät välttämättä korvaa puutteellisesta salaojituksesta koituvia vahinkoja.


Molarum Salaojat ja Hengitysliitto kehottaa omakotitaloissa asujia tarkastamaan salaojien kunnon kerran vuodessa. Tarkastuskaivoissa veden pinta saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunassa. Salaojan toimiessa vesi tulee ulos seuraavasta tarkastuskaivosta, kertoo Hengitysliiton korjausneuvoja Heidi-Johanna Jokelainen (Hengitys-lehti 3/2013). Jos salaojat puuttuvat kokonaan, omistajan täytyy selvittää onko tontille tehty maaperätutkimus, jonka perusteella salaojia ei tarvita.


Talon vieressä oleva kostea maa on yksi toimimattoman salaojituksen merkkejä. Jos pihassa esiintyy alueita, joihin vesi jää seisomaan sateen jälkeen, kertovat myös omaa tarinaansa salaojajärjestelmän viallisuudesta. Salaojien toimimattomuuden voi huomata myös talon perustuksen hilseilystä, värimuutoksista ja halkeilusta. Sisätiloissa se voi ilmetä kosteana kellarina. Maakellarimainen, tunkkainen tai pistävä ilma ovat nekin merkkejä siitä, että talon rakenteisiin pääsee jostain kosteutta.


Jos tarvitset apua kunnon tarkastamiseen, ota epäröimättä yhteyttä Molarumin asiantuntijaan. Tulemme tekemään maksuttoman salaojien kartoituksen, jonka perusteella kerromme myös tarvitseeko salaojajärjestelmänne remonttia. Samalla selviää, kuinka kauan remontti kestää ja paljonko se maksaa. Remontin avulla voimme poistaa kosteusongelmat ja jatkaa talon käyttöikää useilla kymmenillä vuosilla.


Molarumin maksuton salaojakartoitus kertoo missä kunnossa vanhat salaojasi ovat ja milloin korjaus tai kunnostaminen pitäisi tehdä. Kartoituksen perusteella osaamme myös kertoa salaojaremontin hinnan ja arvioidun keston. Kartoituksen voi tilata Molarumin verkkosivuilta löytyvällä verkkolomakkeella. Otamme yhteyttä jo seuraavana arkipäivänä, jolloin voimme sopia tarkemman ajan kartoitukselle. Kartoitus ei sido sinua mihinkään! Tilaa maksuton salaojakartoitus.


Omakotitalojen ja taloyhtiöiden salaoja- ja sadevesiremontteihin erikoistunut Molarum Salaojat Oy on alansa markkinajohtaja. Yritys tekee yli 300 salaojaremonttia vuodessa. Molarum toimii pääasiassa Etelä-Suomen ja Pirkanmaan alueilla.

 

Lähteet:

Hengitys-lehti 3/2013

Asuimisterveysliito Aste Ry

Sisäilmayhdistys ry

Lataa maksuton salaojaremontin ostajan opas

Ilmainen salaojaremonttiopas sisältää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

• Missä kunnossa nykyiset salaojat ovat?

• Ovatko salaojat kunnostettavissa?

• Milloin salaojaremontti tulisi tehdä?

• Mitä salaojaremontti maksaisi?

• Mitä vaihtoehtoja on?

Lataa opas

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme


Haluatko uutta tietoa salaojaremontista, kiinnostaako alan viimeisimmät uutiset?
Tilaa uutiskirjeemme kuullaksesi lisää palveluistamme ja uutisista.

Lue myös nämä

Taloyhtiön salaojaremontti nostaa asuntojen arvoa

18.10.2019

Salaojaremonttien tekeminen kerros- ja rivitaloasunnoille vaatii paitsi osaamista ja kokemusta, mutta myös ripeyttä, ettei taloyhtiön asukkaiden eläminen häiriinny liikaa. Molarum Salaojat Oy on Suomen kokenein salaojituksiin erikoistunut yritys, joka toimii Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Toteutamme vuodessa lähes 400 salaojaremonttia. Noin joka kolmas saneeraus tehdään rivitaloyhtiöön tai kerrostaloon. Jos rivi- tai kerrostalon salaojaremontti on ajankohtainen taloyhtiössänne, lue tämä artikkeli ensin.

Tervetuloa salaojaremontin asennusnäytökseen maanantaina 14.10. Kangasalan Sahalahteen

08.10.2019

Tervetuloa Sahalahteen seuraamaan salaojaremontin asennusnäytöstä! Näytös pidetään maanantaina 14.10. klo 10-16 välillä.

Molarumin Sadevesiviemäröintipaketti -arvonta on suoritettu

16.09.2019

Anne Heikkinen Ylöjärveltä voitti Molarumin aiemmin keväällä järjestetyn sadevesiviemäröintiarvonnan. Onnea voittajalle!

Tilaa maksuton omakotitalon salaojakartoitus tai pyydä tarjous

Missä kunnossa kiinteistömme salaojat ovat? Milloin ne tulisi uudistaa? Mitä salaojaremontti maksaa? Kuinka kauan remontti kestää? Pyydä edustajamme käymään paikan päällä ja saat mm. näihin kysymyksiin vastaukset välittömästi.

Tilaa kartoitus
Tilaa maksuton salaojakuvaus