29.11.2019

Salaojien huolto ja tarkastus: nämä 3 kohtaa sinun tulisi tietää

Näin syyssateiden aikaan moni voi huomata merkkejä toimimattomasta salaojaverkostosta. Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa vaan aina valua poispäin.


Näistä merkeistä voit tunnistaa toimimattoman salaojaverkoston:

 • Kellarin haju on epämiellyttävä
 • Kellarin ilma on tunkkainen ja kostea
 • Sokkeli hilseilee
 • Sokkelissa on värimuutoksia


1. Myytti salaojaputken toimivuuden tarkastamisesta itse

Monella saattaa olla käsitys siitä, että salaojaputket ovat täysin toimivat, kun vesi virtaa kaivosta toiseen sinne vettä kaadettaessa. Mikäli putken ympärillä olisi oikeanlainen karkea maa-aines (sepeli) ja salaojaputken pienet reikäset olisivat auki, vesi häviäisi sepelin sekaan, kun vettä kaadetaan putkeen.

Mikäli sama vesi, kuin kaivoon kaadettu, tulee läpi putkesta, on kaksi vaihtoehtoa:


Joko pohjavesi on putken alapinnan tasossa eli maaperä ei enää kykene imemään vettä tai putkessa olevat reiät ovat tukossa ja putken ympärillä on liian tiivis maa-aines.

Kuvaamalla salaojaputket saadaan aina paras käsitys putken toimivuudesta.


2. Vanhan salaojajärjestelmän huuhtelussa piilee riski

Salaojan huuhtelu voi antaa vanhoille salaojajärjestelmille hieman lisäaikaa, mutta siinä on omat riskinsä. 


Tyypillisesti 60-80-luvuilla on käytetty tiivistä ja hienorakeista maa-ainesta. Kun vanhaan salaojajärjestelmään ruiskutetaan vettä kovalla paineella, vesi suihkuaa paineella ympärillä olevaan maaperään, jolloin vesi syö maa-ainesta putken ympäriltä. 


Vanha putki ei jaksa pitää muotoaan maan paineen hävittyä sen ympäriltä. Putkeen alkaa syntyä notkelmia, jolloin vesi ei pääse virtaamaan esteettä putkessa. Putkeen jää vettä kerääviä painaumia, jolloin maaperä ei pääse kuivumaan kyseisistä kohdista. Tämä aiheuttaa kosteusrasitusta perustuksissa. 


Yleensä hienorakeinen maaperä liejuuntuu painehuuhtelun seurauksena ja lieju valuu huuhtelun jälkeen takaisin salaojaputkeen. Painehuuhtelu aiheuttaa usein myös rakenteellisia vaurioita vanhoihin salaojaputkiin, sillä putket muuttuvat melko hauraiksi ajan saatossa. 


Huuhtelu on turvallista tehdä 2000-luvulla asennettuihin salaojajärjestelmiin, joissa putken ympärillä on oikeanlainen sepeli ja putki on vahvaa tuplarakenteista muovia.


Mikäli vanha salaojajärjestelmä huuhdellaan, suosittelemme teettämään salaojaputkiston kuvaamisen 1-2 vuoden kuluttua huuhtelusta.


3. Salaojan tarkastus kuvaamalla

Salaojan kuvaaminen on ainoa keino varmistaa, ettei putki ole vioittunut tai siinä ole tukoksia tai painaumia. Tarkastuskäynti kestää yleensä noin 1-2 tuntia, riippuen kohteen kokoluokasta.


Kohteen omistajalta pyydetään ennakkoon perustuksesta leikkauskuva, jonka perusteella voidaan selvittää onko putkisto oikeassa korossa suhteessa anturaan.


Tarkastuksessa otetaan huomioon:

 • Mikä on putken kunto?
 • Onko patolevyt ja kosteussulku asennettu?
 • Minkälainen maa-aines talon seinän vieressä?
 • Onko järjestelmässä kosteussulkua?
 • Maapinnan muoto - viettääkö pois perustuksesta?
 • Onko seinän vieressä sepeliä?


Tarkastus ja putkien kuvaus onnistuu ympäri vuoden, mikäli kaivo on maanpinnan päällä ja asukas tietää suurinpiirtein sen sijainnin (vaikka se olisikin lumen peittämä). Kuvauksia tehdään myös talvella maan ollessa roudassa.


Tarkastusta varten ei tarvita sen järeämpiä varusteita kuin lapio ja kamera, joten pihasi ei vahingoitu tarkastuksen yhteydessä. Myös itse salaojaremontin tekeminen talvella onnistuu mainiosti, sillä routa suojaa maata painumiselta ja piha ei tällöin painu työkoneiden alla.


Salaojakuvaus veloituksetta Molarumilta

Salaojakuvauksen hinnat vaihtelevat 500 - 1 000 euron väliltä. Taloyhtiöissä hintahaarukka voi olla huomattavasti suurempi. Molarum tarjoaa kuvauksen ja tarkastuksen veloituksetta. Saat samalla vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin salaojaremontista:


 • Missä kunnossa vanhat salaojamme ovat? 
 • Milloin salaojaremontti tulisi tehdä?
 • Ovatko salaojat korjattavissa tai kunnostettavissa?
 • Mitä salaojaremontti maksaa ja kuinka kauan se kestää?


Tilaa tästä maksuton salaojakuvaus >>

Lataa maksuton salaojaremontin ostajan opas

Ilmainen salaojaremonttiopas sisältää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

• Missä kunnossa nykyiset salaojat ovat?

• Ovatko salaojat kunnostettavissa?

• Milloin salaojaremontti tulisi tehdä?

• Mitä salaojaremontti maksaisi?

• Mitä vaihtoehtoja on?

Lataa opas

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme


Haluatko uutta tietoa salaojaremontista, kiinnostaako alan viimeisimmät uutiset?
Tilaa uutiskirjeemme kuullaksesi lisää palveluistamme ja uutisista.

Lue myös nämä

Omakotitalon salaojituksen hinta ja rahoitus

21.01.2020

Ammattilaisen tekemä omakotitalon salaojitus nostaa takuuvarmasti talosi arvoa ja toimii merkittävänä myyntivalttina taloa myytäessä. Salaojaremontit ovat kotitalousvähennyskelpoisia ja rahoituksen avulla voit nauttia toimivasta salaojituksesta halvimmillaan sadan euron kuukausimaksulla.

Nosta kiinteistösi arvoa — salaojaremontti ennaltaehkäisee kosteusvauriot

04.12.2019

Suomessa on Tilastokeskuksen tekemän arvion mukaan 600 000 kotia, jotka ovat vailla salaojaremonttia. Tyypillisimmät kodin kosteusvauriot ja homeongelmat johtuvat siitä, että salaojat puuttuvat kokonaan tai ne ovat puutteellisesti asennettu.

Sisäilmaongelmat voivat johtua viallisesta salaojajärjestelmästä

25.10.2019

Syksyn runsaat sateet koettelevat erityisesti omakotitalojen salaojajärjestelmiä. Helpotusta ei ole luvassa tulevaisuudessakaan, sillä ilmastonmuutos kasvattaa sademääriä entisestään. Viimeistään nyt on aika tarkastaa salaojien kunto, jos sitä ei ole vähään aikaan tehty.

Tilaa maksuton omakotitalon salaojakartoitus tai pyydä tarjous

Missä kunnossa kiinteistömme salaojat ovat? Milloin ne tulisi uudistaa? Mitä salaojaremontti maksaa? Kuinka kauan remontti kestää? Pyydä edustajamme käymään paikan päällä ja saat mm. näihin kysymyksiin vastaukset välittömästi.

Tilaa kartoitus
Tilaa maksuton salaojakuvaus