05.10.2016

Miten ja milloin tehdä salaojaremontti rintamamiestaloon?

Sotien jälkeen rakennetut 1,5-kerroksiset rintamamiestalot ovat varsinkin nuorten perheiden kiikarissa asuntomarkkinoilla. Ison alakerran, yläkerran harjakaton alla sijaitsevien päätyhuoneiden lisäksi lisätilaa nykytarpeisiin rakennetaan usein kellarikerrokseen.

Saunaosaston lisäksi kellarikerrokseen rakennetaan usein myös lisää asuintilaa, joten kellarin pitää olla kuiva eikä siellä voi olla kosteusvaurioita – nyt eikä tulevaisuudessa. Siksi salaojaremontti on paikallaan erityisesti 50-luvun rintamamiestaloissa.

Salaojia ei ole – tai ne ovat väärin tehtyjä

Hyvin usein rintamamiestaloissa ei ole tehty laisinkaan salaojitusta, tai se on tehty väärin. Tämä koskee lähes kaikkia ennen 90-lukua rakennettuja taloja ja kiinteistöjä. Vanhanaikaisessa rakennustavassa salaojiin ei juurikaan kiinnitetty huomiota.

Rintamamiestalojen kosteusongelmia lisää seinien ulkopuolinen maa-aines. Jos perustusten vieressä on huonolaatuista, läpäisemätöntä maa-ainesta, joka suorastaan imee vettä itseensä ja niiden alla huonosti tehty salaojajärjestelmä – tai ei salaojia laisinkaan – yhdistelmä on täysin toimimaton. Sokkeli ja perustukset ovat märkiä ja kellariin pääsee helposti kosteutta. Ei kovin houkutteleva yllätys saunaosastolla tai kellarin makuuhuoneessa, vai mitä?

Vaikka perustukset olisivatkin jo ehtineet kastua, salaojitus pelastaa tilanteen. Kuivuminen alkaa heti ja kosteusongelmista pääsee ajan kanssa eroon. Samalla kun salaojitus tehdään, kellari voidaan myös lämpöeristää tulevaa asuintilaa ajatellen. Ennen vanhaan rintamamiestalojen kellareita harvemmin lämpöeristettiin, joten jos kellariin halutaan asuintilaa, on myös eristysremontti paikallaan.

Salaojituksella helpotusta huoltoon ja arvoa nousuun

Kun turkulainen Laura osti keväällä yli 60 vuotta vanhan omakotitalon, oli salaojien huonokuntoisuus jo tiedossa. Kellarissa oli kuntotarkastuksen mukaan korkeat kosteuslukemat ja homekoira merkkasi sieltä muutaman kohdan. Talon tontti on kuitenkin hietapitoisella rinteellä, joten pintavedet valuvat talosta ohi. Salaojitus on Lauralla kuitenkin suunnitteilla kellarin kosteuden vuoksi.

–Tiesimme taloa ostaessamme, että kellari ei sovellu oleskelutilaksi, vaan siellä ovat vain sauna, pesutilat ja kodinhoitotiloja. Talon arvon nostamiseksi ja järjestelmän huollon helpottamiseksi sateisina kausina ja talvella, meillä on tarkoituksena avata kellarin seinän vierus, eristää kellari ja tehdä hule- ja kattovesiviemäröinti talon seinustalle. Salaojitusta pohdimme samalla, Laura kertoo.

Lupa tarvitaan, jos talo liitetään kaupungin sadevesiviemäriverkostoon

Salaojituksen yhteydessä rintamamiestalot voidaankin samalla yhdistää hulevesijärjestelmään. Silloin kaupungilta pitää anoa lupaa, mutta mikäli liitokset jo löytyvät, salaojaremontti ei tarvitse mitään lupia. Sadevesiä ei saa ohjata salaojaan, vaan talo liitetään sadevesiviemäriin. Näin sadevesi ei painu maaperään ja sitä kautta kellariin ja perustuksiin.

Rintsikka – elämää rintamamiestalossa -blogissa käydään läpi remonttia ja elämää rintamamiestalossa. Blogin pitäjä teetti suunnittelijalla asemakuvat talostaan, joista käy ilmi myös salaojien paikka. 

– Asemakuvat ei olisi olleet pakollisia, mutta ovat äärimmäisen arvokkaita varsinkin siinä kohtaa, jos joskus taloa aletaan myymään. On osoittaa ammattilaisen tekemä kuva, josta ilmenee selvästi mitä siellä on tehty ja missä menee mitäkin, blogissa kirjoitetaan.

Jaa artikkeli

Lue myös nämä

Tee tämä 5 kohdan pihatarkastus ennen kesaa

12.04.2017

Kevät on mitä mainiointa aikaa tehdä pihatarkastus. Etenkin sadeveden ohjautumiseen oikeaan paikkaan on syytä kiinnittää huomiota. Tee tämä 5 kohdan pihatarkastus ja varmistu, että sadevesi ohjautuu oikein

Tervetuloa tutustumaan johtaviin salaojaratkaisuihin OMAKOTI-messuille

24.10.2016

Tule Vantaan OMAKOTI-messuille 28.–30.10 ja osallistu 1000 € salaojatarvikearvontaan

7 helppoa aistinvaraista tapaa tunnistaa salaojaongelmat

04.10.2016

Miten tunnistaa salaojaremontin tarve? 7 helppoa aistinvaraista tapaa tunnistaa salaojaongelmat

Tilaa maksuton omakotitalon salaojakartoitus tai pyydä tarjous

Missä kunnossa kiinteistömme salaojat ovat? Milloin ne tulisi uudistaa? Mitä salaojaremontti maksaa? Kuinka kauan remontti kestää? Pyydä edustajamme käymään paikan päällä ja saat mm. näihin kysymyksiin vastaukset välittömästi.

Tilaa kartoitus
Tilaa maksuton salaojakuvaus