05.10.2016

Miten ja milloin tehdä salaojitus tai salaojaremontti vanhaan taloon tai rintamamiestaloon?

Miten ja milloin tehdä salaojaremontti rintamamiestaloon?

Sotien jälkeen rakennetut 1,5-kerroksiset rintamamiestalot ovat varsinkin nuorten perheiden kiikarissa asuntomarkkinoilla. Ison alakerran, yläkerran harjakaton alla sijaitsevien päätyhuoneiden lisäksi lisätilaa nykytarpeisiin rakennetaan usein kellarikerrokseen.

Saunaosaston lisäksi kellarikerrokseen rakennetaan usein myös lisää asuintilaa, joten kellarin pitää olla kuiva eikä siellä voi olla kosteusvaurioita – nyt eikä tulevaisuudessa. Siksi salaojaremontti on paikallaan erityisesti 50-luvun rintamamiestaloissa.

Salaojia ei ole – tai ne ovat väärin tehtyjä

Hyvin usein rintamamiestaloissa ei ole tehty laisinkaan salaojitusta, tai se on tehty väärin. Tämä koskee lähes kaikkia ennen 90-lukua rakennettuja taloja ja kiinteistöjä. Vanhanaikaisessa rakennustavassa salaojiin ei juurikaan kiinnitetty huomiota.

Omakotitalojen kosteusongelmia lisää seinien ulkopuolinen maa-aines. Jos perustusten vieressä on huonolaatuista, läpäisemätöntä maa-ainesta, joka suorastaan imee vettä itseensä ja niiden alla huonosti tehty salaojajärjestelmä – tai ei salaojia laisinkaan – yhdistelmä on täysin toimimaton. Sokkeli ja perustukset ovat märkiä ja kellariin pääsee helposti kosteutta. Ei kovin houkutteleva yllätys saunaosastolla tai kellarin makuuhuoneessa, vai mitä?

Vaikka perustukset olisivatkin jo ehtineet kastua, salaojitus pelastaa tilanteen. Kuivuminen alkaa heti ja kosteusongelmista pääsee ajan kanssa eroon. Samalla kun salaojitus tehdään, kellari voidaan myös lämpöeristää tulevaa asuintilaa ajatellen. Ennen vanhaan rintamamiestalojen kellareita harvemmin lämpöeristettiin, joten jos kellariin halutaan asuintilaa, on myös eristysremontti paikallaan.

Salaojituksella helpotusta huoltoon ja arvoa nousuun

Kun turkulainen Laura osti keväällä yli 60 vuotta vanhan omakotitalon, oli salaojien huonokuntoisuus jo tiedossa. Kellarissa oli kuntotarkastuksen mukaan korkeat kosteuslukemat ja homekoira merkkasi sieltä muutaman kohdan. Talon tontti on kuitenkin hietapitoisella rinteellä, joten pintavedet valuvat talosta ohi. Omakotitalon salaojitus on Lauralla kuitenkin suunnitteilla kellarin kosteuden vuoksi.

–Tiesimme taloa ostaessamme, että kellari ei sovellu oleskelutilaksi, vaan siellä ovat vain sauna, pesutilat ja kodinhoitotiloja. Talon arvon nostamiseksi ja järjestelmän huollon helpottamiseksi sateisina kausina ja talvella, meillä on tarkoituksena avata kellarin seinän vierus, eristää kellari ja tehdä hule- ja kattovesiviemäröinti talon seinustalle. Salaojitusta pohdimme samalla, Laura kertoo.

Lupa tarvitaan, jos talo liitetään kaupungin sadevesiviemäriverkostoon

Salaojituksen yhteydessä rintamamiestalot voidaankin samalla yhdistää hulevesijärjestelmään. Silloin kaupungilta pitää anoa lupaa, mutta mikäli liitokset jo löytyvät, salaojaremontti ei tarvitse mitään lupia. Sadevesiä ei saa ohjata salaojaan, vaan talo liitetään sadevesiviemäriin. Näin sadevesi ei painu maaperään ja sitä kautta kellariin ja perustuksiin.

Rintsikka – elämää rintamamiestalossa -blogissa käydään läpi remonttia ja elämää rintamamiestalossa. Blogin pitäjä teetti suunnittelijalla asemakuvat talostaan, joista käy ilmi myös salaojien paikka. 

– Asemakuvat ei olisi olleet pakollisia, mutta ovat äärimmäisen arvokkaita varsinkin siinä kohtaa, jos joskus taloa aletaan myymään. On osoittaa ammattilaisen tekemä kuva, josta ilmenee selvästi mitä siellä on tehty ja missä menee mitäkin, blogissa kirjoitetaan.

Lataa maksuton salaojaremontin ostajan opas

Ilmainen salaojaremonttiopas sisältää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

• Missä kunnossa nykyiset salaojat ovat?

• Ovatko salaojat kunnostettavissa?

• Milloin salaojaremontti tulisi tehdä?

• Mitä salaojaremontti maksaisi?

• Mitä vaihtoehtoja on?

Lataa opas

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeemme


Haluatko uutta tietoa salaojaremontista, kiinnostaako alan viimeisimmät uutiset?
Tilaa uutiskirjeemme kuullaksesi lisää palveluistamme ja uutisista.

Lue myös nämä

Sadevesijärjestelmä hinta - mitä sadevesiremontti maksaa?

06.03.2019

Kustannustehokkain tapa uusia sadevesijärjestelmä on uusia se salaojaremontin yhteydessä. Tämä siksi, koska valtaosa hinnasta koostuu kaivuutyöstä – niinpä samalla vaivalla on viisasta uusia sekä salaojaputket että sadevesiputket.

Poikkeuksellisen luminen talvi aiheuttaa valtavan vesirasituksen talojen perustuksille

13.02.2019

Runsasluminen talvi on suonut paksun lumipeitteen aina eteläisintä Suomea myöten. Valkeat nietokset koristavat pihamaata, mutta enteilevät mittavaa vesirasitusta talojen perustuksille, kun lumi kevään aikana sulaa.

Syyssateet paljastavat salaojaongelmat – tunnista toimimaton salaoja näistä merkeistä

22.08.2018

Toimiiko talosi salaojitus? Suomessa on yli puoli miljoonaa omakotitaloa, jotka ovat vailla toimivaa salaojitusta. Ongelma koskee erityisesti ennen 90-lukua rakennettuja omakotitaloja. Vasta vuosituhannen vaihteessa alettiin rakentaa kestäviä salaojia.

Tilaa maksuton omakotitalon salaojakartoitus tai pyydä tarjous

Missä kunnossa kiinteistömme salaojat ovat? Milloin ne tulisi uudistaa? Mitä salaojaremontti maksaa? Kuinka kauan remontti kestää? Pyydä edustajamme käymään paikan päällä ja saat mm. näihin kysymyksiin vastaukset välittömästi.

Tilaa kartoitus
Tilaa maksuton salaojakuvaus